Grote kunst kan heel klein zijn

Grote kunst kan heel klein zijn

We hebben in het dagelijks leven vaak te maken met kunst van Nederlandse en Belgische kunstenaars, maar we merken niet altijd direct dat we ook echt te maken hebben met verschillende uitvoeringen van kunst. Het is namelijk niet zo dat kunst altijd bestaat uit een schilderij, een tekening of iets waarvan we direct kunnen zien dat het kunst is. Pas wanneer je erop gewezen wordt, zal je zien dat het inderdaad een vorm van kunst is, maar dan bijzonder klein uitgevoerd. Ondanks dat het zo bijzonder klein kan zijn, is het zeker kunst. Dagelijks zijn hier duizenden mensen mee aan het werk. Waar kun je de bijzonder kleine kunst vinden en hoe werkt dit precies?

Het dagelijks leven en de kunst

In het dagelijks leven komen we veel kunst tegen. Dit kan bijzonder klein zijn in de vorm van de reclames die we dagelijks zien, tot de grotere billboards die we tegenkomen. In feite zijn alle programma’s op televisie ook een vorm van kunst, net als de toespraken die we horen van wereldleiders. Dit lijken heel kleine dingen, maar dat zijn het niet. Er zijn namelijk dagelijks veel mensen bezig achter de schermen die de kunsten gebruiken om een doel te bereiken.

Hierbij kun je letterlijk aan alles denken. De kleuren van de beelden, de slogans, de woordkeuze die gebruikt wordt en de opstelling van de attributen binnen een ruimte. Alle kleine dingen hebben te maken met esthetiek en zijn keuzes die constant gemaakt worden om invloed uit te oefenen op de ontvanger. Dat betekent dat de kunst opzettelijk gebruikt wordt om ons te beïnvloeden. Doen de mensen achter de schermen dit goed, dan merken wij zelf niet eens dat het gebeurt. Vandaar dat de meeste mensen de kunst op dagelijkse basis ook missen.

Zijn dit kunstenaars?

Er zijn veel dingen over te zeggen, maar aan het einde van de rit moet toch geconcludeerd worden dat het hier gaat om mensen die actief bezig zijn met de kunst. Dat betekent tevens dat we hier wel degelijk te maken hebben met Nederlandse en Belgische kunstenaars, die vaak hele dagen bezig zijn met het opzetten van een project of een uitvoering van een bepaald idee om zo de kunst optimaal naar voren te laten komen. Wellicht dat deze mensen nog wel veel meer kunstenaar te noemen zijn dan de mensen die zich kunstenaar noemen en die vooral op een kamertje aan het schilderen zijn. Pas op het moment dat de kunsten toegepast worden binnen het dagelijks leven op een manier die we niet altijd direct kunnen herkennen als kunst, hebben we te maken met een hogere vorm van kunst die ook daadwerkelijk een actief doel heeft. Welk doel dat is, dat hangt van de opdrachtgevers en de kunstenaars af, maar dit is zeker één van de grootste gebieden waar mensen dagelijks aan het werk zijn met de rol en de functie van kunst. Ook wanneer dat zo klein is dat we het eigenlijk niet eens merken, tot we erop gewezen worden.