Op zoek naar de kunst in België en Nederland

Op zoek naar de kunst in België en Nederland

Moet je echt verre reizen maken om kunst te zien? Naar de andere kant van de wereld om de pracht en praal te vinden? Welnee, in Nederland en België zijn genoeg plekken waar je kunstwerken kunt vinden. De meeste mensen denken dan direct aan musea, maar dat is precies wat we hier niet bedoelen. Wanneer je op zoek wilt gaan naar kunst en schoonheid, is het de moeite waard om gewoon eens een wandeling te maken en om je heen te kijken. In elke stad en in elk dorp wonen kunstenaars, ook wanneer zij zichzelf niet zo noemen.

Wat is kunst?

Voordat je op zoek gaat naar de kunst, is dit een goed moment om even een pas op de plaats te maken. Wat is kunst eigenlijk en wanneer is iets kunst? De meeste mensen zullen het erover eens zijn dat kunst iets moois is dat je niet alle dagen tegenkomt. Het moet dus esthetisch aantrekkelijk gemaakt zijn en het moet geen standaardproductie zijn. Dit zijn de dingen die je overal terug kunt vinden. Een prachtig antiek hekje voor een deur, een mooi opgezette tuin met prachtige versieringen, een oud gebouw middenin de stad dat vormgegeven is door een architect waarvan je de naam niet weet. Ook de natuur is een kunstenaar. Wanneer je de tijd neemt om te kijken met beide ogen, zal je dingen zien waar je nooit eerder bij stilgestaan hebt.

Wat is de moraal van deze pagina? Eigenlijk is het heel simpel: Kunst is veel meer dan de objecten die het label ‘kunst’ gekregen hebben. Ook de kleinere dingen die onbedoeld erg prachtig zijn, kunnen tot de kunst gerekend worden want uiteindelijk is het de kijker die bepaalt wat kunst is. Niet de kunstenaar, niet de massa, maar jijzelf. Wanneer jij uren kunt genieten van een scheve boom met een schommel die precies recht hangt ten opzichte van het hek dat je zelf gemaakt hebt met afvalhout, dan heb je daar je eigen kunst geschapen, ook wanneer de buurman het daar niet mee eens kan zijn. ‘Art is in the eye of the beholder, and so is beauty.’